Over dit BLOG

"Brasil-sil-silll!!!" roept de sportverslaggever om de haverklap, in elke wedstrijd waar een braziliaanse sporter of team aan deelneemt. Het "Brasil-gevoel" is dan ook veel sterker dan ons nationale "Holland-gevoel". God zélf is namelijk Braziliaan.

Wat is dat Brasil dan? Samba, halfnaakte negerinnen en tropische stranden met palmbomen?

Hier in het Zuiden niet. Hier, tussen de Gaúchos, lijken klimaat en cultuur veel meer op Argentinië en Uruguay. Een cowboy-cultuur, met veel europees bloed.
Koud in de winter.

Andere clichés gelden wel: veel corruptie, drugs en geweld, in een interessante combinatie met een hoge mate van onnozelheid en gemakzucht.
Maar ook: optimisme, zorgeloosheid, doorzettingsvermogen en ondernemerslust.

Dit blog wil in dat licht verslag doen van de meest opvallende nieuwsfeiten hier.

donderdag 5 februari 2009

Gangster Funk

Funk is de naam die hier wordt gegeven aan een soort zware electronische muziek, niet te verwarren met de Motown-sound.
Vooral in de favela's erg populair, en met veel hele directe verwijzingen naar drugs, seks en criminaliteit.

Veel bendeleiders in de favela's sponsoren dit soort muziek en de bijbehorende feesten, als een goede vorm van PR.

De hit 'Parapa', die de soundtrack was van Tropa de Elite, blijkt het nu ook in een geremixte versie in Nederland goed te doen.

De tekst gaat over hoe moeilijk het is voor politie, leger of speciale eenheden, om de 'Morro do Dendê'-favela binnen te vallen, omdat ze dan met veel plezier onthaald zullen worden op een regen van kogels. "Parapa-pa-pa!"

Dat dit geen verzinsel is, blijkt uit de twee neergeschoten agenten, begin deze week, bij een inval in de favela Paraisópolis in São Paulo. In Rio vielen deze week 10 doden bij een politie-actie in favela's. En bij ons in Porto Alegre was het dezelfde dagen raak: één dode en één gewonde agent, en een dode arrestant, bij een arrestatie in een favela.