Over dit BLOG

"Brasil-sil-silll!!!" roept de sportverslaggever om de haverklap, in elke wedstrijd waar een braziliaanse sporter of team aan deelneemt. Het "Brasil-gevoel" is dan ook veel sterker dan ons nationale "Holland-gevoel". God zélf is namelijk Braziliaan.

Wat is dat Brasil dan? Samba, halfnaakte negerinnen en tropische stranden met palmbomen?

Hier in het Zuiden niet. Hier, tussen de Gaúchos, lijken klimaat en cultuur veel meer op Argentinië en Uruguay. Een cowboy-cultuur, met veel europees bloed.
Koud in de winter.

Andere clichés gelden wel: veel corruptie, drugs en geweld, in een interessante combinatie met een hoge mate van onnozelheid en gemakzucht.
Maar ook: optimisme, zorgeloosheid, doorzettingsvermogen en ondernemerslust.

Dit blog wil in dat licht verslag doen van de meest opvallende nieuwsfeiten hier.

dinsdag 10 februari 2009

Ingeblikt

Gevangen zitten is natuurlijk nooit een pretje, en in de overvolle gevangenissen, vol met drugs en geweld, die we hier hebben is het waarschijnlijk echt ellendig.

Omdat een cipier per ongeluk een cel open liet staan, overmanden gevangenen deze week hun bewakers en vluchtten met meer dan 70 man de wijde wereld in. Ongeveer de helft is ondertussen weer terecht.

Een voorbeeld van de menselijkheid van het gevangeniswezen hier? Deze cel, bestaande uit een zeecontainer met één luikje voor voedsel, waar soms wel 34 gevangenen inzaten.