Over dit BLOG

"Brasil-sil-silll!!!" roept de sportverslaggever om de haverklap, in elke wedstrijd waar een braziliaanse sporter of team aan deelneemt. Het "Brasil-gevoel" is dan ook veel sterker dan ons nationale "Holland-gevoel". God zélf is namelijk Braziliaan.

Wat is dat Brasil dan? Samba, halfnaakte negerinnen en tropische stranden met palmbomen?

Hier in het Zuiden niet. Hier, tussen de Gaúchos, lijken klimaat en cultuur veel meer op Argentinië en Uruguay. Een cowboy-cultuur, met veel europees bloed.
Koud in de winter.

Andere clichés gelden wel: veel corruptie, drugs en geweld, in een interessante combinatie met een hoge mate van onnozelheid en gemakzucht.
Maar ook: optimisme, zorgeloosheid, doorzettingsvermogen en ondernemerslust.

Dit blog wil in dat licht verslag doen van de meest opvallende nieuwsfeiten hier.

zaterdag 18 juli 2009

Pizza

Al maanden zijn er in Brazilië geen relevante wetten aangenomen. Kamer- en Senaatsleden rollen namelijk over elkaar heen in opeenvolgende affaires in verband met onkostenvergoedingen, ongeoorloofd afluisteren van politieke tegenstanders, en allerlei varianten van corruptie.

Deze dagen houden we ons bezig met een ex-president en voorzitter van de Senaat. Eerst bleek hij verdachte fondsen te ontvangen van staatsbedrijven. Toen kwam een lijst van 663 geheime (!) senaatsbesluiten boven water, waar allerlei familieleden salarissen bleken toegewezen gekregen te hebben. Deze week werd zijn zoon gearresteerd wegens fraude en corruptie.

Toch treedt er bijna nooit iemand af, en wordt er nooit iemand ergens voor veroordeeld. Het ene na het andere schandaal eindigt in 'pizza'. Dat is de term hier voor als er uiteindelijk, na een fase van de wildste aantijgingen, niemand gestraft wordt en alles bij het oude blijft.

Daarom noemde president Lula de senatoren deze week 'goede pizzaiolo's'. Oftewel: een stelletje koekenbakkers. Een storm van protest steeg op uit de Senaat. Hoe kon de president zich zulke taal laten ontvallen.

Maar wie zich echt beledigd voelden, waren de pizzaiolo's zélf. De Horecabond heeft een formeel protest ingediend tegen de "bevooroordeelde en denigrerende" vergelijking van hun nobele beroep met het smerige werk van politici.