Over dit BLOG

"Brasil-sil-silll!!!" roept de sportverslaggever om de haverklap, in elke wedstrijd waar een braziliaanse sporter of team aan deelneemt. Het "Brasil-gevoel" is dan ook veel sterker dan ons nationale "Holland-gevoel". God zélf is namelijk Braziliaan.

Wat is dat Brasil dan? Samba, halfnaakte negerinnen en tropische stranden met palmbomen?

Hier in het Zuiden niet. Hier, tussen de Gaúchos, lijken klimaat en cultuur veel meer op Argentinië en Uruguay. Een cowboy-cultuur, met veel europees bloed.
Koud in de winter.

Andere clichés gelden wel: veel corruptie, drugs en geweld, in een interessante combinatie met een hoge mate van onnozelheid en gemakzucht.
Maar ook: optimisme, zorgeloosheid, doorzettingsvermogen en ondernemerslust.

Dit blog wil in dat licht verslag doen van de meest opvallende nieuwsfeiten hier.

dinsdag 10 maart 2009

Doe-het-zelf incasso

De meest onbetrouwbare klant is hier de overheid. Betaalt te laat, te weinig, of helemaal niet.

Iemand die bij de rechter een som geld toegewezen krijgt, mag in de rij gaan staan. De overheid betaalt deze schuldtitels over gemiddeld 10 jaar af.

Een oplossing is de 'veiling' van schuldtitels, georganiseerd door dezelfde overheid. Wie de meeste korting accepteert, krijgt zijn tegoed het eerst uitbetaald.
Een soort geïnstitutionaliseerde dwang om met minder genoegen te nemen.

Gisterochtend kondigde het staatsbedrijf Corsan (riolering) triomfantelijk aan een recordwinst van 211 miljoen Real te hebben vergaard.

Voor ondernemer Marcelo Vargas, 27 jaar, die van Corsan nog 183.000 tegoed had voor een niet betaalde aannemersklus, werd dit teveel.
Samen met zijn 22 jarige nichtje liep hij het hoofdkantoor binnen, en gijzelde hij op de 18e verdieping de directeur. Twee uur later was het geld overgeboekt en gaven ze zich over aan de politie, die ondertussen de halve binnenstad had afgezet.