Over dit BLOG

"Brasil-sil-silll!!!" roept de sportverslaggever om de haverklap, in elke wedstrijd waar een braziliaanse sporter of team aan deelneemt. Het "Brasil-gevoel" is dan ook veel sterker dan ons nationale "Holland-gevoel". God zélf is namelijk Braziliaan.

Wat is dat Brasil dan? Samba, halfnaakte negerinnen en tropische stranden met palmbomen?

Hier in het Zuiden niet. Hier, tussen de Gaúchos, lijken klimaat en cultuur veel meer op Argentinië en Uruguay. Een cowboy-cultuur, met veel europees bloed.
Koud in de winter.

Andere clichés gelden wel: veel corruptie, drugs en geweld, in een interessante combinatie met een hoge mate van onnozelheid en gemakzucht.
Maar ook: optimisme, zorgeloosheid, doorzettingsvermogen en ondernemerslust.

Dit blog wil in dat licht verslag doen van de meest opvallende nieuwsfeiten hier.

dinsdag 17 maart 2009

Ieder voor zich

De algemene mening hier is dat míjn problemen maken dat ik zielig ben en hulp verdien, terwijl andermans problemen aantonen dat diegene lui, dom of een dief is. Er is dan ook weinig solidariteit met wie het slechter heeft.

Om een nieuwe shopping mall te kunnen bouwen, moesten de krotjes gesloopt worden die de afgelopen jaren op het braakliggende stuk grond waren gebouwd.

Daarvoor in de plaats bouwde de gemeente hele mooie huisjes, die de bewoners toegewezen krijgen, en waar ze dan voor een habbekrats in kunnen wonen. Voor het eerst konden die mensen in een écht huis, met échte voorzieningen wonen.

De bewoners uit de wijk waar de huisjes gebouwd werden, waren erg jaloers. Zulke mooie huisjes, voor die schooiers van verderop! Prompt werden de huisjes gekraakt. Barricades werden opgeworpen.

Nu, na een maand steggelen, zijn die huisjes vandaag dan eindelijk ontruimd. 400 agenten waren nodig om de 400 bewoners vreedzaam uit de huisjes te krijgen.

Wasbakken, aanrechten, etc. zijn ondertussen veelal uit de huisjes gesloopt. Één persoon klaagde dat de uitzetting in de regen gebeurde. “Nu worden al mijn spullen nat. Dáár wordt geen rekening mee gehouden!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten